Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τα Καπετανέικα στη Νάουσα

 Πηγή: http://www.kathimerini.gr/984289/gallery/epikairothta/ellada/kapetaneika-enas-krikos-poy-enwnei-to-parel8on-me-to-paron-sthn-paro
 
ΕΛΛΑΔΑ

Καπετανέικα: Ένας κρίκος που ενώνει το παρελθόν με το παρόν στην Πάρο

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΠΑΝΕΑ
 




 Φωτογραφίες: Ανδρέας Μανωλάκης
 
 
Σε ένα ταξίδι στον χρόνο, με ξύλινα σκαριά που ταξίδευαν και ταξιδεύουν στο Αιγαίο... νυν και αεί θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος όσοι βρεθούν στο γραφικό λιμανάκι της Νάουσας, στην Πάρο, από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου.


 Τρεχαντήρια, σκούνες, λατίνια, περάματα, ιστιοφόρα κατασκευασμένα με τέχνη ριζωμένη σε προηγούμενους αιώνες, θα μετάσχουν σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα επίδειξης παραδοσιακών σκαφών, τα «Καπετανέικα», ο οποίος έχει ως στόχο την ανάδειξη της ναυτικής παράδοσης του ελληνικού αρχιπελάγους, σε ένα νησί που η σχέση του με τη θάλασσα φτάνει μέχρι τη Γεωμετρική Εποχή.



Τα «Καπετανέικα» διεξήχθηκαν για πρώτη φορά πέρσι ως ένας φόρος τιμής στη μνήμη του Κώστα Γουζέλη, του αρχιτέκτονα και γλύπτη που ασχολήθηκε με την αναστήλωση παλαιών ξύλινων ιστιοφόρων καϊκιών. Στην πρώτη διοργάνωση πήραν μέρος 24 πανέμορφα καραβόσκαρα ενώ εφέτος ο αριθμός αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 32.



«Πρόκειται για έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα επίδειξης παραδοσιακών σκαφών. Θέλουμε να αναδείξουμε τη ναυτική παράδοση του Αιγαίου. Να μιλήσουμε για τα ξύλινα σκαριά που χάνονται από επιδοτήσεις ή μη, καθώς και για τη ναυτική μας κληρονομιά και τις ναυτικές γνώσεις που, επίσης, χάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Μάθαμε ότι την ημέρα του αγώνα θα «σπάσουν» ένα από τα καΐκια της Νάουσας. Η κατασκευή αυτών των σκαφών αποτελεί μία τέχνη και οι γνώσεις της δεν θέλουμε να χαθούν, έχουμε ευθύνη ως προς τη συνέχισή της», δήλωσε στην «Κ» ο Τάσος Κασαπίδης, πρόεδρος του «ΝΑΪΑΣ», Ναυτικού Ομίλου Νάουσας Πάρου, που μαζί με τον Ναυτικό Όμιλο Πάρου και τον πολιτιστικό σύλλογο «Αρχίλοχος» είναι οι διοργανωτές των «Καπετανέικων».


  Στα τιμόνια των ιστιοφόρων θα βρεθούν καπεταναίοι με χιλιάδες ναυτικά μίλια σε μπουνάτσες και μποφόρια αλλά και ιστιοπλόοι με διεθνή καριέρα. «Θα αγωνιστώ με την «Αθηνά», μία συμιακή σκάφη, που ανήκε στον Κώστα Γουζέλη. Είναι ένας λίγο διαφορετικός αγώνας. Η ιστιοπλοϊκή ικανοποίηση, όμως, παραμένει ίδια, είτε τρέχεις με γρήγορα σκάφη, είτε με αργά», μας είπε ο Μάρκος Χατζηκυριακάκης, ιστιοπλόος της ανοικτής θάλασσας, ο οποίος το 1998 είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο, στο γιγαντιαίο σλάλομ του σνόουμπορντ. 

 Το φετινό πρόγραμμα, εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, περιλαμβάνει την έκθεση φωτογραφίας «Καράβια που δε φοβήθηκαν» της Χριστιάννας Οικονόμου, την έκθεση από καΐκια μινιατούρες του Μπενέτου Σκιαδά, την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αιγαίο νυν και αεί», ενώ μικροί και μεγάλοι, στις 14 Σεπτεμβρίου, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν -και να μετάσχουν- στο εργαστήρι κατασκευής «καράβας». Πρόκειται για ένα παιχνίδι που έπαιζαν τα παιδιά στην Πάρο από το 1930 έως και τη δεκαετία του 1970. Οι «καράβες» κατασκευάζονται με βασικό υλικό ένα τενεκέ που τον διαμορφώνουν σε σχήμα καραβιού και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το παράκτιο αρμένισμα. Κάθε βράδυ θα υπάρχουν νησιώτικα γλέντια διότι ο χορός και το γλέντι είναι συνυφασμένα με την καθημερινότητα των Παριανών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου