Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ - Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Φραγκομονάστηρου Παροικιάς

                     
 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                         

   ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                  Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020

        ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  

                                                                              

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Φραγκομονάστηρου Παροικιάς

Με την υπ’ αρ. 356/2020 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά, τον Μάιο του 2019, κατόπιν της από 03/12/2018  αίτησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος με την επωνυμία «ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΠΑΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ», διατάσσεται η λύση και η θέση του Ιδρύματος σε εκκαθάριση  και αποφαίνεται ως προς τον τρόπο επωφελέστερης αξιοποίησης με τη διανομή και απόδοση των περιουσιακών στοιχείων του, στους δωρητές – συνιδρυτές,  ήτοι τον Δήμο Πάρου και το Ιερό Προσκύνημα Πάρου «Παναγία η Εκατονταπυλιανή».

Το σκεπτικό της απόφασης επικεντρώνεται στο ότι ο δωρητής και συνιδρυτής Δήμος Πάρου, από της συστάσεως του Ιδρύματος (19/3/1997) έως σήμερα έχει αναπτύξει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, οργανωμένες δομές στήριξης της τρίτης ηλικίας στην περιφέρεια ευθύνης του, ενώ ο έτερος δωρητής-συνιδρυτής του Ιδρύματος, η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας στην οποία υπάγεται διοικητικά το Ιερό Προσκύνημα της «Παναγίας Εκατονταπυλιανής», ενήργησε προς την κατεύθυνση υλοποίησης του σκοπού με τη ανέγερση Εκκλησιαστικού Γηροκομείου και την παροχή σε κατάλληλους εξοπλισμένους χώρους στέγης, τροφής, ιατροφαρμακευτική και κάθε μορφής περίθαλψης σε άτομα τρίτης ηλικίας και σε αποδεδειγμένα άπορους και εγκαταλειφθέντες από την οικογένειά τους. Ειδική αναφορά επίσης γίνεται στο  γεγονός ότι ο χώρος του «Φραγκομονάστηρου» θεωρείται αρχαιολογικός και αποτελεί διατηρητέο μνημείο.

Σε συνέχεια της παραπάνω καθ’ όλα θετικής απόφασης για το Δήμο μας, και του υπ’αρ. 37293 εγγράφου της Δ/νσης Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναστύλωση και αξιοποίηση του Φραγκομονάστηρου στην Παροικιά, το οποίο πλέον περνάει στην κατοχή του Δήμου Πάρου και του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγιάς Εκατονταπυλιανής» σε ποσοστό 40% και 60% αντίστοιχα. Στην κατοχή τους επίσης περνάνε δύο ακόμα μεγάλης αξίας ακίνητα, σε Πεντέλη και Πόρτο Ράφτη.

 

 

 

Ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος σε δήλωση του ανέφερε “είμαι πολύ χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα, μετά από χρόνιες προσπάθειες και με τον διορισμό δικηγόρου ειδικό στα κληροδοτήματα, να αξιοποιήσουμε το υψηλής αρχαιολογικής αξίας κτήριο του Φραγκομονάστηρου και τον αύλειο χώρο του, στο κέντρο της Παροικιάς.  Μαζί με τη διοίκηση του Ιερού Προσκηνύματος «Παναγιάς Εκατονταπυλιανής», θα κινήσουμε κάθε νόμιμη ενέργεια για την ένταξή της αναστύλωσης και συντήρησης του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και για την αξιοποίησή του. Ο Δήμος Πάρου, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται συντονισμένα και με συνέπεια την περιουσία του, με την έμπρακτη διεκδίκηση και προστασία της, στο μέγιστο δυνατό βαθμό και σε όλα τα επίπεδα.”

 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου