Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Συχνές Ερωτήσεις Για τις Ανεμογεννήτριες

Ποιά είναι τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με τις Ανεμογεννήτριες στην Πάρο;

Μόλις άκουσα για την υπόθεση αυτή. Είναι κάτι καινούργιο; 
Όχι, ξεκίνησε πριν το 2010. Η πρώτη φορά που ενημερώθηκε ο Δήμος για το τι συνέβαινε ήταν το 2010. Αποφάσισαν να αρνηθούν το σχεδιασμό  και να σχηματίσουν έναν συνασπισμό με τα νησιά Νάξος, Τήνος και Άνδρος που βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση. Τον Μάρτιο του 2014, αποφασίστηκε να  φέρουν την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δυστυχώς, μέχρι τότε η υπόθεση δεν ήταν ευρέως γνωστή. Στις 21/01/2015, ορίστηκε δικηγόρος που θα εκπροσωπεί τον Δήμο στην προσφυγή αυτή και στις 24/02/2015 εκδόθηκε ψήφισμα κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη Πάρο. Η ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης, που ήταν προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο του 2017, αναβλήθηκε για τις 25 Μαΐου 2017.
Στις 21/07/2016, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Δημοτικής Επιτροπής για τις Ανεμογεννήτριες που θα συντονίζει τις προσπάθειες όλων και έκτοτε έχουν γίνει ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε όλα τα χωριά της Πάρου. Εν τω μεταξύ, με τις συγκεντρώσεις στον «ΑΡΧΙΛΟΧΟ», τις ομιλίες, τη δημοσιοποίηση του θέματος και την επερώτηση του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος στη Βουλή, η ευαισθητοποίηση του κόσμου συνεχώς αυξάνεται.


Γιατί γίνεται μεγάλο θέμα; Μιλάμε για κάποιες μικρές ανεμογεννήτριες, σαν αυτές που βρίσκονται στις Καμάρες; 
Όχι, μόνο στην Πάρο, θα γίνουν 8 αιολικά πάρκα που θα περιλαμβάνουν γύρω στις 100 ανεμογεννήτριες, τύπου Enercon-70 και ύψους 115 μέτρων. Τα πρώτα δύο αιολικά πάρκα θα έχουν 30-36 ανεμογεννήτριες και θα παράγουν 36MW έκαστο. Ενώ αυτές στην Καμάρες, είναι 70 μέτρα ύψος και παράγουν 3MW.


Άρα αυτές οι νέες υπέροχες ανεμογεννήτριες είναι τελευταίας τεχνολογίας. 
Όχι, οι Enercon-70 σχεδιάστηκαν το 1998. Εσείς θα αγοράζατε ένα «νέο» αυτοκίνητο τεχνολογίας 20 ετίας;


Ποιο είναι το πρόβλημα; Τι ζημιά μπορούν να κάνουν 36 Ανεμογεννήτριες; 
Η υποδομή που χρειάζονται για να λειτουργήσουν θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον της Πάρου. Θα χρειαστεί να γίνουν νέοι μεγάλοι δρόμοι πλάτους 5-18 μέτρων, μήκους 15 χιλιομέτρων προκειμένου να μεταφέρουν τις τεράστιες αυτές μηχανές που πρόκειται να εγκατασταθούν στο νησί.  Επιπλέον, θα τοποθετηθούν νέοι ενεργειακοί πυλώνες,  πύργοι και υποστηρικτικές κατασκευές, σε μία παρθένα γη μέχρι σήμερα. Θυμηθείτε ότι μιλάμε για 36 ανεμογεννήτριες μόνο σε πρώτη φάση.


Σίγουρα όμως οι ιδιοκτήτες γης έχουν αποζημιωθεί επαρκώς. 
Όχι, οι ιδιοκτήτες της γης που πρόκειται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, κυρίως κτηνοτρόφοι δεν ενημερώθηκαν καταλλήλως. Τα κτήματά τους νοικιάστηκαν σε εξευτελιστικά χαμηλά τιμές, και επιπλέον μετά από 20-25 χρόνια θα εγκαταλειφτούν κατεστραμμένα. Οι σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες απαιτούν 30.000 τετραγωνικά μέτρα ( 3 στρέμματα) η καθεμία, μόνο για τη θεμελίωσή τους.


Και τι έγινε; Μετά οι ανεμογεννήτριες θα επιστραφούν και θα ανακυκλωθούν. 
Πράγματι, προβλέπεται από τα συμβόλαιά τους. Αλλά από παραδείγματα που έχουμε από τις παλιές ανεμογεννήτριες, βλέπουμε ότι, εγκαταλείφθηκαν όπου ήταν τοποθετημένες να σαπίσουν. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, οι εταιρείες κήρυξαν πτώχευση. Σε αυτή την περίπτωση, το βάρος της ανακύκλωσής τους, μετατοπίστηκε στην κυβέρνηση, η οποία όπως όλοι ξέρουμε, δεν έχει χρήματα για αυτές τις εργασίες.


Όλοι όμως πρέπει να συνεισφέρουμε στη προσπάθεια μεταστροφής από τις κλασσικές προς τις ανανεωμένες πηγές ενέργειες. 
Σύμφωνα! Αλλά πρέπει να  καταστρέψουμε την Πάρο κατά τη διαδικασία αυτή; Η Πάρος είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, με τεράστια κέρδη στη ασθενή οικονομία της χώρα μας. Χρειάζεται πράγματι να την μετατρέψουμε σε ένα βιομηχανικό πάρκο που κανείς δε θα θέλει να επισκεφτεί;


Δεν υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα που να προστατεύουν το Περιβάλλον; 
Φυσικά και υπάρχουν. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πιστεύουμε ότι δε θα προχωρήσει η εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών. Σταδιακά όμως, εξαιρέσεις έχουν προβλεφθεί και  ουσιώδη μέρη της νομοθεσίας για το περιβάλλον έχουν τροποποιηθεί υπέρ των Ανεμογεννητριών ή απλά αγνοηθεί.


Όμως τα πλεονεκτήματα για την τοπική κοινωνία θα είναι μεγάλα.
Όχι. Η εταιρεία προβλέπεται να αποδίδει μόνο το 1,7% του ακαθαρίστου εισοδήματος στο Δήμο. Αυτό είναι ασήμαντο ποσό, δεδομένου του  μεγέθους της Πάρου αλλά και του γεγονότος ότι η το κράτος εισπράττει τεράστια έσοδα από την οικονομική της δραστηριότητα ως Τουριστικός προορισμός. Αν μιλάγαμε για κάποιο άγνωστο νησί ή χωριό, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.


Τουλάχιστον το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Νάουσα θα κλείσει. 

Όχι. Δεδομένου ότι η ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες είναι εκ φύσεως ασταθής, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας θα παραμείνει σε λειτουργική εφεδρεία  και θα αναβαθμιστεί κιόλας.Η Πάρος όμως θα είναι ενεργειακά αυτάρκης
Και πάλι Όχι. Η παραγόμενη ενέργεια θα πηγαίνει στο κύριο ελλαδικό χώρο και από εκεί θα επιστρέφει στην Πάρο.


Εντάξει, αλλά οι λογαριασμοί ρεύματος της ΔΕΗ θα μειωθούν. 

Όχι. Η ενέργεια που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες, είναι πιο ακριβή από τη καύση ορυκτών καυσίμων. Ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί βιώσιμη είναι οι επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι οποίες όμως σε κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστραφούν και όλοι ξέρουμε πως έχει αποβεί αυτό για την Ελλάδα μέχρι σήμερα.


Τουλάχιστον, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα στους Έλληνες εργαζόμενους. 

Μερικώς αληθές. Οι τέσσερις κύριοι μέτοχοι της εμπλεκόμενης εταιρείας είναι Έλληνες. Τα συνεργεία κατασκευής να στελεχωθούν από Έλληνες. Τα δομικά υλικά για τα θεμέλια θα είναι από την Ελλάδα. Όμως οι ανεμογεννήτριες και τα μηχανήματα που θα τις πλαισιώσουν, κατασκευάζονται στη Γερμανία. Ενώ μετά τη τοποθέτησή τους αρκούν μόνο δύο άτομα για τη συντήρησή τους.Δε με έχετε πείσει για τις αντιρρήσεις σας. Επιπλέον, μου αρέσει όπως φαίνονται. 

Ακόμα και αν είστε από τους λίγους με αυτή την άποψη, η αδιαμφισβήτητη ζημιά που θα προκαλέσουν στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Πάρου, θα πρέπει να σας απασχολήσει. Για να μην αναφερθούμε για τη ζημιά στο οικοσύστημα και το θάνατο των πουλιών.  Θα σας παρακαλέσουμε να επανεξετάσετε το ζήτημα


Θα προσελκύσουν πολλούς τουρίστες. Έχω φίλους στη Γερμανία και την Ολλανδία που τους αρέσει να τις κοιτάνε. 
Μήπως με κοροϊδεύετε;;Μην νευριάζετε, δείξτε μου πως θα φαίνονται.  


Γιατί δεν τις τοποθετούν σε μικρά μη κατοικήσιμα νησιά; Το αιγαίο πέλαγος είναι γεμάτο από τέτοια.
Γιατί το κόστος θα ήταν 20-30% μεγαλύτερο, για τις επιπλέον υποδομές που θα χρειαζόταν όπως (λιμάνια, δρόμοι κλπ). Όμως μιας και το αναφέρατε αν αναζητήσετε το Google “terna-energy ai giorgis” για να δείτε πως μοιάζει η εικόνα μικρού νησιού του Αγίου Γεωργίου.

Στοιχηματίζω ότι η τοπική κοινότητα είναι χωρισμένη σε αυτό. 
Όχι. Όλοι οι πολιτικοί φορείς είναι εναντίον. Ακόμα και οι Οικολόγοι είναι εναντίον στις Ανεμογεννήτριες αυτού του μεγέθους. Εναντιώνονται στην ιδέα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

Επαναλαμβάνετε «Η εταιρεία». Ποια είναι αυτή; 
Μέχρι τώρα είναι δύο εταιρείες. Το «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε.» και «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε.». Σύμφωνα με τις εκδοθείσες άδειες, οι μέτοχοι και στις δύο αυτές εταιρείες, είναι οι : Δημήτριος Κοπελούζος, Κυριακή Κοπελούζου, Ιωάννης Σαμαράς, Αθανάσιος Παστιρματζής & η ENEL GREEN POWER HELLAS A.E.


Υπάρχει δημοσιευμένο υλικό για να ενημερωθώ πως ξέφυγαν εκτός ελέγχου τα πράγματα; 
Ναι, υπάρχει άφθονο δημοσιευμένο υλικό στα Ελληνικά. Η ιστοσελίδα είναι η : http://paratiritirio.paros-island.com/ , σύνδεσμοι Wind Farm Stroumpoulas S.A. & Wind Farm Gourles S.A.


Υπάρχει κάποιος ιστότοπος για να ενημερώνομαι άμεσα για τα γεγονότα; 
Ναι, στη διεύθυνση http://parosagainst.blogspot.gr 


Είμαι τεχνικός και πιστεύω ότι υπερβάλετε. Αμφιβάλω αν όσα είπατε για τις ανεμογεννήτριες Enercon-E70 είναι αληθή και θέλω να τα διαβάσω εγώ ο ίδιος!


Ας πούμε ότι με πείσατε, υπάρχει κάποιο υπόμνημα ή κάποιο ψήφισμα για αυτό;
Ναι!!!!  Μπορείτε να συνταχθείτε και εσείς, στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου