Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση για τις ΑνεμογεννήτριεςΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ


Στο νησί της Πάρου, μετά από έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος (18 Δεκέμβριου 2014), πρόκειται να εγκατασταθούν δύο Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα τα οποία θα εκτείνονται σε οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο το νησί. Αυτά θα περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση 22 ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων και ισχύος 2,3 ΜW έκαστη, ενώ με στοιχεία της ΡΑΕ (πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων) ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει τις 105. Υπό αξιολόγηση βρίσκετε και τρίτο πάρκο.

Ø    Το μέγεθος των ανεμογεννητριών είναι τεράστιο σε σχέση με τα υψόμετρα των περιοχών στις οποίες θα εγκατασταθούν, όπου σε κάποιες θέσεις είναι πολύ χαμηλά (της τάξης 160-250μ).

Ø  Είναι ορατές από σχεδόν όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο, από οικισμούς και πολλές πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

Ø    Δεν τηρούνται οι νόμιμες αποστάσεις από όρια οικισμών, από μεμονωμένες κατοικίες και από τουριστικές εγκαταστάσεις.

Ø     Δεν τηρούνται οι νόμιμες αποστάσεις από σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. Μονή Αγίου Ανδρέα, κλπ).

Ø    Βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών (π.χ. καταφύγιο άγριας ζωής) και  πλησίον της περιοχής Natura (πεταλούδες).

Ø      Προκειμένου να γίνει η εγκατάστασή τους θα  διανοιχθούν τεράστιοι δρόμοι με αποτέλεσμα την καταστροφή μονοπατιών, αναβαθμίδων κλπ, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά του νησιού.

Ø   Η αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου από την κατασκευή των συνοδών έργων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα τσιμεντωθούν πολύ μεγάλες εκτάσεις μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της τροφοδοσίας του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα εντείνοντας το πρόβλημα λειψυδρίας του νησιού.

Ø     Λόγω του ακουστικού θορύβου αλλά και των υποήχων των ανεμογεννητριών οι κάτοικοι σε κοντινές, από αυτές, αποστάσεις ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας.

Ø  Δεν υπάρχει όφελος στο νησί και δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας ενώ συγχρόνως πλήττεται η κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων που είναι ο τουρισμός.

Ø  Δεν προσφέρουν σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος και δεν οδηγούν στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων καθώς για να διοχετευθεί το ρεύμα που παράγουν στο δίκτυο πρέπει να υποστηρίζεται από μονάδες συμβατικών καυσίμων αντίστοιχης ισχύος.

Ø   Ο μέσος όρος ζωής τους είναι 25 έτη και δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για την απομάκρυνσή τους μετά την παύση λειτουργίας τους. Σε πολλές περιοχές έχουν παραμείνει δεκάδες χρόνια μετά παρατημένες στις θέσεις τους.


Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει τέτοια καταστροφή στο νησί μας!

Λέμε ΟΧΙ στα Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα!


Δεν θυσιάζουμε τον τόπο μας για τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων!


Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο ΕΔΩ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου