Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Βρεφονηπιακός Σταθμός Μαρμάρων – Το Ιστορικό

Ένας υπερσύγχρονος Βρεφονηπιακός Σταθμός, έργο πνοής ύψους 690 χιλ. ευρώ για τα παιδιά της Πάρου, ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 03/03/2021.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την κατασκευή του δόθηκε την Τετάρτη 03/02/2021 στο Δημαρχείο Πάρου από τον Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο, που υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο. 

 

 

Η μελέτη για το έργο "Βρεφονηπιακός σταθμός Μαρμάρων Πάρου με κωδικό 5029385, δικαιούχο τον Δήμο Πάρου και προϋπολογισμό 1.000.000,00€ εκπονήθηκε εξ' ολοκλήρου από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και είχε εγκριθεί με την υπ.αρ. 349/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, ενώ με την υπ.αρ. 118/2018 απόφαση είχαν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης, οι όροι της πρόσκλησης και η ανάληψη λειτουργίας και συντήρησης του έργου εκ μέρους του Δήμου Πάρου. Τέλος, το έργο "Βρεφονηπιακός Σταθμός Μαρμάρων" απέσπασε τη μεγαλύτερη βαθμολογία (23) στον Οριστικό Πίνακα κατάταξης αξιολογημένων προτάσεων, ο οποίος εκδίδεται κατά το στάδιο Β' της συγκριτικής αξιολόγησης.

Με το υπ'αρ. 3073/24.09.2018 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στο πλαίσιο της αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση από το Ε.Π. "Νότιο Αιγαίο" στον Άξονα Προτεραιότητας 3  -"Βελτίωση βασικών υποδομών" της πρόσκλησης  ΝΑΙΓ62/2509 και αρ.πρωτ. 3723/04.12.2017,. με τίτλο "Κατασκευή και αναβάθμιση παιδικών, βρεφονηπιακών σταθμών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τη κατασκευή και αναβάθμιση του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Δημοτικής Κοινότητας Αρχιλόχου στον οικισμό Μαρμάρων.

Η κατασκευαστική εταιρία «Κ. ΑΔΑΜΙΔΗΣ – ΒΡ. ΣΤΕΦΑΣ Ο.Ε.», η οποία κατά την υπογραφή της σύμβασης εκπροσωπήθηκε από τον κ. Κωνσταντίνο Αδαμίδη, ανέλαβε να κατασκευάσει εντός 12 μηνών βρεφονηπιακό σταθμό στη θέση «Αγία Μαρίνα» του οικισμού Μαρμάρων της Δημοτικής Κοινότητας Αρχιλόχου.

Το κτίριο θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο του ενός περίπου στρέμματος που αγόρασε επί της σημερινής Δημοτικής Αρχής το Δεκέμβριο του 2014 και θα βασίζεται όχι μόνο στις προδιαγραφές του νόμου για την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών, αλλά και στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές που υποδεικνύει η διεθνής πρακτική. Σήμερα στην Πάρο λειτουργεί ένας Βρεφονηπιακός Σταθμός στην Παροικιά, σε χώρο που νοικιάζει ο Δήμος και ο οποίος φιλοξενεί 15 βρέφη και 30 Νήπια.

Ο νέος ιδιόκτητος σταθμός θα έχει δυναμικότητα 25 νηπίων και 12 βρεφών. Θα περιλαμβάνει αίθουσα ύπνου (χωρητικότητας 15 νηπίων), ξεχωριστή αίθουσα για τον ύπνο και την απασχόληση των βρεφών, τουαλέτες και μπάνια, αλλά και χώρο για την αλλαγή των βρεφών και χώρο για την παρασκευή γάλακτος. Για την υποστήριξη της λειτουργίας του, το κτίριο θα διαθέτει κουζίνα, γραφείο διδασκόντων, αποθήκες, πλυντήρια και βοηθητικές χρήσεις για το προσωπικό. 

Στο εξωτερικό περιβάλλον θα υπάρχει διαρρυθισμένος χώρος για τη στάση και τη στάθμευση αυτοκινήτων, για την παράδοση και την παραλαβή των παιδιών στο έμπροσθεν μέρος, καθώς και χώρος παιχνιδιού και παιδική χαρά όπισθεν του κτιρίου.

 Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος Πάρου θα αποκτήσει τον πρώτο ιδιόκτητο βρεφονηπιακό σταθμό, ένα ακόμα βήμα σε μία σειρά πρωτοβουλιών για την επέκταση και βελτίωση κοινωνικών υποδομών που προάγουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και συμβάλουν στην αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας.

 

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Μήνυμα Δημάρχου Πάρου για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


 

Η 25η Νοεμβρίου, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει αφενός τη σημασία και τη βαρύτητα του στρεφόμενου κατά του γυναικείου φύλου, ατοπήματος της βίας, και αφετέρου τη σοβαρότητα του προβλήματος σε διεθνές επίπεδο.

Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στην κοινωνία μας, είτε αυτή είναι σωματική, λεκτική ή ψυχολογική, μας σοκάρει. Είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και παγκόσμιο, που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς. Είναι γεγονός, ότι, ακόμα και σήμερα, είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλο τον πλανήτη και πολλές φορές ακραία. Χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια, βιώνουν τη βία μέσα στην οικογένεια και τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία, στέρηση της ελευθερίας), ανεξάρτητα από το χρώμα, την τάξη, τη φυλή, την ηλικία.

Παράλληλα, στον καιρό της πανδημίας τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί σημαντικά σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οφείλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα, να σπάσουμε τις αλυσίδες της σιωπής και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που δέχονται βία ή κινδυνεύουν να υποστούν βία να ζητήσουν βοήθεια, προκειμένου να απελευθερωθούν από τα δεσμά του φόβου, της απομόνωσης και της ενοχής. Είναι επίσης καθήκον όλων μας, θεσμών και προσώπων, να εργαστούμε συλλογικά και συντονισμένα για την πλήρη εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με απαραίτητη προϋπόθεση η κοινωνία να πάψει να θεωρεί τη βία ως κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά προς τις γυναίκες.

Καμία γυναίκα πια, δεν πρέπει να  είναι μόνη.

Δήμαρχος Πάρου

Μάρκος Κωβαίος

 

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Δημάρχου Πάρου Μάρκου Ι. Κωβαίου για τα πλωτά αιολικά πάρκα

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάρου στο θέμα των αιολικών πάρκων στα νησιά μας, δημιούργησαν συζητήσεις και διαφωνίες σχετικά με τη θετική κατ’ αρχή θέση που πήραν τα όργανα της Αυτοδιοίκησης πάνω στον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα θαλάσσια πλωτά πάρκα και συγκεκριμένα οι πλωτές ανεμογεννήτριες. Αποδεικνύεται έτσι ότι δεν είναι ακόμα γνωστές οι σχετικά πρόσφατες και ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα. Γι’ αυτό, αξίζει να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία.

WindFloat Atlantic, Πορτογαλία

 

Κατ΄αρχήν, όσοι έχουν ταξιδέψει τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν προσέξει τις εκατοντάδες Α/Γ που είναι εγκατεστημένες μέσα στη θάλασσα. Αυτό είναι αποτέλεσμα των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην αρνητική επίδραση στην τοπική οικονομία που έχουν επιφέρει τα παραδοσιακά αιολικά πάρκα που τοποθετούνται στις βουνοκορφές και δεσπόζουν στον χώρο. Οι θαλάσσιες πακτωμένες Α/Γ, που έχουν τόσο πολύ διαδοθεί, τοποθετούνται μόνο σε θάλασσες με βάθος λιγότερο από 50 μ. και κοντά στις ακτές, ωστόσο και αυτό είναι ένα μειονέκτημα.

Γι’ αυτό η τελευταία γενιά των θαλάσσιων Α/Γ είναι πλωτές, επιπλέουν δηλαδή σαν σκάφη ή πλατφόρμες και είναι αγκυροβολημένες στον βυθό της θάλασσας. Στα πολλά πλεονεκτήματα τους συγκαταλέγονται η ευελιξία στην επιλογή της θέσης τους, όπως π.χ. πιο ανοιχτά για να μειώνεται η οπτική ρύπανση, να μην ενοχλούν θαλάσσιους δρόμους και να επωφελούνται από ισχυρότερους και πιο σταθερούς ανέμους. Πάνω απ’ όλα δεν χρειάζονται συνοδά έργα όπως η διάνοιξη δρόμων και το τσιμέντωμα μεγάλων εκτάσεων για τις βάσεις των Α/Γ, ενώ δεν υπάρχει θέμα αποκατάστασης ή μη αναστρεψιμότητας στο τέλος της περιόδου λειτουργίας τους.

 

Επιστημονική φαντασία ή πραγματικότητα;

Οι Νορβηγοί είναι οι πρωτοπόροι σ’ αυτό τον τομέα και η κρατική Equinor (πρώην Statoil) έχει ξεκινήσει με πιλοτικά προγράμματα πριν από πολλά χρόνια. Το πρώτο πλωτό ΑΠ το εγκατέστησε στη Σκωτία και λειτουργεί από το 2017 (Hywind Scotland, 30 MW). Το δεύτερο πλωτό ΑΠ (WindFloat Atlantic, 23 MW) στην Πορτογαλία λειτουργεί από το 2020 και είναι της Πορτογαλο-Ισπανικής κοινοπραξίας EDP Renewables και Repsol. Ένα μεγαλύτερο πλωτό ΑΠ είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει το 2022 στη Νορβηγία, το Hywind Tampen (88 MW) της Equinor ενώ το TetraSpar  της Shell, TEPCO και RWE έχει ήδη κατασκευαστεί στη Δανία και έχει εγκατασταθεί για δοκιμές στη Νορβηγία.

Παράλληλα, είκοσι άλλες επενδύσεις για πλωτά ΑΠ είναι σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, 15 από αυτά στη Γαλλία, στην Ιρλανδία καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που σαφώς είναι η πιο προηγμένη σ’ αυτό τον τομέα. Μερικά είναι μεγάλης κλίμακας, π.χ. 200 και 500 MW. Ένα τέτοιο πλωτό ΑΠ μπορεί να αντικαταστήσει και όλα όσα έχουν ως τώρα αδειοδοτηθεί για την Πάρο, την Νάξο, την Άνδρο και την Τήνο και κατά των οποίων έχουμε εξάλλου ασκήσει προσφυγή στο ΣτΕ οι δήμοι και τα σωματεία των νησιών.

Αρχικά, οι πλωτές Α/Γ είχαν σημαντικά υψηλότερο κόστος αλλά αυτό συγκλίνει με τους πιο συμβατικούς τύπους και αναμένεται να έχει εξισωθεί ως το 2030. Αυτή η μεγάλη στροφή από τις σταθερές και μόνιμες Α/Γ, τόσο επίγειες όσο και θαλάσσιες, προς τα πλωτά ΑΠ, δεν είναι κάτι που το έχουν εκτιμήσει μόνο οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές. Ο έγκριτος τύπος στην Ευρώπη τις έχει υποδεχθεί με ενθουσιασμό αναγνωρίζοντας τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα, από τη συντηρητική Figaro στη Γαλλία («Πλωτές ανεμογεννήτριες: Η Γαλλία έχει ένα καλό χαρτί να παίξει») μέχρι την κεντροαριστερή Guardian στην Αγγλία («Οι πλωτές ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να ανοίξουν τεράστιες ωκεάνιες εκτάσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»).   

Σε τι βάθος και τι απόσταση από τις ακτές;

Υπολογίζεται ότι με τις σημερινές τεχνολογίες είναι δυνατόν να εγκατασταθούν πλωτές Α/Γ σε θαλάσσιες περιοχές με βάθος μέχρι 1.000μ. Στην πράξη, η τεχνολογία που έχει ήδη εφαρμοστεί από την Equinor στα πλωτά αιολικά πάρκα Hywind μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι βάθος βυθού 800 μ. Στο Hywind Tampen οι πλωτές Α/Γ είναι αγκυροβολημένες σε βάθος 300 μ.

Ταυτόχρονα, πλωτά ΑΠ μπορούν να εγκατασταθούν σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές εφ’ όσον είναι εφικτή η υποβρύχια διασύνδεση τους. Το WindFloat Atlantic είναι 20 χμ από την ακτή της Πορτογαλίας και αντίστοιχα το Hywind Tampen είναι 15 μίλια από την ακτή της Νορβηγίας.

 

DemoSATH project

 

Πλωτά αιολικά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες;

Στα καθ’ ημάς, παρά το πλούσιο αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αναπτύξει θαλάσσια πλωτά ΑΠ. Πολλοί σωστά αναρωτιόνται αν οι συνθήκες του Αιγαίου ή του Ιονίου θα επιτρέψουν τη δημιουργία τους. Η συγκεκριμένη τεχνολογία όμως είναι κατάλληλη για μεγάλα βάθη όπως αυτά των ελληνικών θαλασσών, ενώ έχει δοκιμαστεί σε πολύ πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Θάλασσα. Η πρώτη πλωτή Α/Γ που εγκαταστάθηκε το 2009 στη Νορβηγία άντεξε κύματα 11 μέτρων το 2010, κύματα 19 μέτρων το 2016 και ανέμους πάνω από 12 μποφόρ ενώ πουλήθηκε το 2019 με προοπτική αποδοτικής λειτουργίας για 10 ακόμα χρόνια! 

Τις μεγάλες δυνατότητες του Αιγαίου και του Ιονίου τις έχει εκτιμήσει άλλωστε από το 2017 μία συστηματική μελέτη των διακεκριμένων ελληνικών ερευνητικών κέντρων (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ΕΜΠ, κλπ). Συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια έχουν προταθεί από το 2019, ένα από τα οποία από την Equinor για το Νότιο Αιγαίο. Επίσης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει κάνει γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η προεργασία και σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών στην Ελλάδα. 

 

Τα οφέλη για τα νησιά μας

Τα πλωτά ΑΠ είναι πραγματικότητα στην Ευρώπη και μπορούν να προσφέρουν πολλά στη χώρα μας, αποτελώντας μία εναλλακτική πρόταση στις Α/Γ στο πλαίσιο μιας πράσινης πολιτικής, που θα προσελκύει επενδυτές και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να αλλοιώσει τον  παραδοσιακό χαρακτήρα και τον τουρισμό των νησιών μας.

 Έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα ότι δεν έχουν καμία αρνητική επίπτωση στα νησιά και καμία επίπτωση τους στο θαλάσσιο χώρο δεν είναι μη αναστρέψιμη. Οι σχετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται εξάλλου στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά πάρκα που προωθεί το ΥΠΕΝ, στηρίζονται σε τέσσερις άξονες θεμάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών δυναμικών στις ελληνικές θάλασσες. Συνεργασία μεταξύ όμορων κρατών, διασυνδέσεις, ρυθμιστικό πλαίσιο και υποδομές.

Γι’ αυτό οφείλουμε να διερευνήσουμε το θέμα σοβαρά, ρεαλιστικά και θαρραλέα, χωρίς να ξεχνάμε τους περιορισμούς που υπάρχουν στο Αιγαίο σε θέματα βάθους και απόστασης από τα νησιά καθώς και πιθανές επιπτώσεις στους θαλάσσιους δρόμους, και να προχωρήσουμε σύντομα σε ένα προσεκτικό σχεδιασμό για τη χωροθέτηση τους.

Πριν λίγες μόνο ημέρες χτύπησε πάλι το κουδούνι του κινδύνου στη Γλασκώβη στην παγκόσμια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) και προχώρησαν οι συμφωνίες για την απανθρακοποίηση με κύριο πυλώνα τις ΑΠΕ. Τα πλωτά αιολικά είναι μια λύση που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.

 Μάρκος Κωβαίος

Δήμαρχος Πάρου