Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ - Επιστολή Δημάρχου Πάρου στην Υπουργό Παιδείας

         ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                         Πάρος, 20 Οκτωβρίου 2021  

               ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                Αριθ.  Πρωτ: 18686

                   ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ                                                             

            ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  

          

    Ταχ. Δ/νση: Παροικία Πάρου                                Προς: 1. Υπουργό Παιδείας &

    Ταχ. Κώδικας: 84400                                                        Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως

    Τηλέφωνο:   2284360129                                                  2. Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας    

    FAX: 22840-22078                                                            & Β/θμιας Εκπ/σης Νοτίου Αιγαίου

    e.mail: grafeiodimarhou@paros.gr                                    3. Δ/νση Β/μιας Εκπ/σης Κυκλάδων   

 

                                                                                    Κοιν:  1. Γυμνάσιο Πάρου

                                                                                                2. ΕΠΑΛ Πάρου

                                                                                                3. Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Πάρου

                                                                                                         

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

 

Σε συνέχεια του από 15.10.2021 υπ. Αριθμ. Πρωτ: 18327 εγγράφου μας προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με Θέμα: Σύμπτυξη Τμημάτων Σχολικών Μονάδων Πάρου, επανερχόμαστε με την παρούσα επιστολή μας σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Μαθητές από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νησιού μας επισκέφτηκαν χθες το Δημαρχείο Πάρου, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, μου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, τα οποία σας μεταβιβάζω και έχουν να κάνουν με:

·         Την πρόσφατη αιφνίδια σύμπτυξη τμημάτων σε δύο (2) σχολικές μονάδες του Δήμου Πάρου. Συγκεκριμένα, στο Ε.Π.ΑΛ. Πάρου τα τμήματα της Α’ και Β’ Τάξης θα μειωθούν από 4 σε 3 και αντιστοίχως στο Γυμνάσιο Πάρου, τα τμήματα της Α’ τάξης από 5 σε 4.

·         Την πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στα σχολεία της Πάρου

·         Την πρόσληψη καθηγητών Ειδικής Αγωγής και Παράλληλης Στήριξης για τους μαθητές της Γ' τάξης του ΕΠΑΛ που έχουν ιατρική γνωμάτευση

 

Κατ’ αρχήν, κατανοούμε την αναγκαιότητα από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για εξορθολογιστικές κινήσεις στην Παιδεία, θεωρούμε όμως ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια διαδικασία. Με τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία, η τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας που έχουν οριστεί θα καθίστατο εξαιρετικά δυσχερής, καθώς αυτό θα σημαίνει αυτομάτως ότι 27 μαθητές θα στοιβαχτούν σε αίθουσες προοριζόμενες από κατασκευής για μικρότερα τμήματα.

 Εξάλλου, τα ήδη υπάρχοντα μέτρα προστασίας (διεξαγωγή self-test, αερισμός αιθουσών, χρήση μάσκας) είναι αδύνατο να λειτουργήσουν υπέρ της πρόληψης από τον ιό χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων, οι οποίες λόγω της συμπύκνωσης των μαθητών δεν θα είναι εφαρμόσιμες. 

 Έπειτα μάλιστα από μια περίοδο που εξουθένωσε σωματικά και κυρίως ψυχολογικά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, μια τέτοια κίνηση θα ήταν απρόσφορη και αντιπαιδαγωγική. Και αυτό, διότι θα είχε αρνητικό αντίκτυπο και θα συσσώρευε επιπρόσθετο άγχος και βάρος στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και της κάθε ελληνικής οικογένειας με παιδιά. Ακόμη, η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και η πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα σχολεία της Πάρου είναι η ελάχιστη ικανή και αναγκαία συνθήκη που απαιτούμε για την ουσιαστική και απρόσκοπτη ροή των μαθημάτων.

 Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε αντίθετοι με την προγενέστερη απόφαση σας και ζητούμε να ανοίξει διάλογος για να βρεθούν προσφορότερες λύσεις, αντί να θέσουμε σε εφαρμογή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μια τόσο βεβιασμένη αλλαγή στις σχολικές μας μονάδες.

 Θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας άλλωστε ότι το νησί μας αναπτύσσεται ραγδαία τουριστικά και ήδη φαίνεται η πρόθεση νέων ανθρώπων  να μείνουν στον τόπο τους και να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό. Η υποβάθμιση του σχολείου θα λειτουργήσει ασφαλώς ως ένα αντικίνητρο για τις νέες οικογένειες.

 Η αποστολή μας, ως αιρετοί του τόπου, είναι να εξασφαλίζουμε ομαλές, αξιοπρεπείς και λειτουργικές συνθήκες μάθησης και άρτια και σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα για τους μαθητές μας. Κατόπιν των ανωτέρω, σας καλούμε να ακούσετε την κραυγή αγωνίας της τοπικής μας κοινωνίας και να εξετάσετε τα αιτήματά της μαθητικής μας κοινότητας, δίνοντας τέλος στη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί.

 

Ο Δήμαρχος Πάρου

 

Μάρκος Ι. Κωβαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου