Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ - Ξεκινάει το πρόγραμμα για την αξιοποίηση των Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου στην Πάρο

                    

 

 

 

 

 

          ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                               Πάρος, 08 Ιουνίου 2021

               ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                             

                  ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ                  

             ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ξεκινάει το πρόγραμμα για την αξιοποίηση των Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου στην Πάρο

·         Στο Δημαρχείο Πάρου υποδέχθηκε σήμερα ο Δήμαρχος κ. Μάρκος Ι. Κωβαίος την Δρ. Tommasina Pianese, ερευνήτρια στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας και το Ινστιτούτο Μελετών για τη Μεσόγειο, η οποία επισκέπτεται το νησί στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου Πάρου στο πρόγραμμα COST ActionCA18110 - Underground Built Heritage ως καταλύτης για την αξιοποίηση από την κοινότητα» (Underground4Value), για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στην Πάρο.  


 

·         Το πρόγραμμα αφορά την  αξιοποίηση της υπόγειας πολιτιστικής κληρονομιάς ως πολύτιμου πόρου που χρειάζεται να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο, προωθώντας τις προοπτικές που προσφέρει στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

·         Τις επόμενες ημέρες, στις εργασίες θα συμμετέχει και ο πρόεδρος του Action Underground4Value και επικεφαλής του προγράμματος, Δρ. Giuseppe Pace

 

Οι επιστήμονες από το εξωτερικό θα συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τα αρχαία λατομεία της Πάρου μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις και ομαδικές συζητήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν τα μέλη της Δημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τα αρχαία λατομεία Πάρου, καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Στους εμπλεκόμενους οι επιστήμονες θα μεταφέρουν καινοτόμες ιδέες για την υιοθέτηση συνεργατικών προσεγγίσεων και εμπλοκής της κοινότητας, ώστε οι ιδέες αυτές να μετουσιωθούν σε κοινή δράση για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων μαρμάρου. 

Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, μετά τη συνάντησή του με την ερευνήτρια, δήλωσε σχετικά: «Στον Δήμο Πάρου, έχουμε την τιμή να είμαστε οι θεματοφύλακες μιας πολιτιστικής παράδοσης χιλιάδων ετών. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cost Action 18110, και υποδεχόμαστε σήμερα με χαρά τους ειδικούς επιστήμονες,  τους οποίους είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με κάθε πρόσφορο μέσο. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους χρηματοδότησης και συνεργασίες για τη διάσωση, αξιοποίηση και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων και του Παριανού Μαρμάρου ως μνημείο παγκοσμίου πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

 


 

Ο Δήμος Πάρου έχει αναλάβει τη φιλοξενία της επιστημονικής αποστολής και την υποστήριξη των εργασιών.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου