Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των μονοπατιών της Πάρου





 

 

 

 

 

          ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                               Πάρος, 26 Μαρτίου 2021

               ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                             

                    ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

              ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού  και συντήρησης των μονοπατιών της Πάρου

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του φυσικού και του πολιτισμικού περιβάλλοντος της Πάρου, βασική επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι η προστασία και η αξιοποίηση των πεζοπορικών διαδρομών του νησιού, οι οποίες ποικίλουν από σύντομες διαδρομές και μεγάλες διασχίσεις για πεζοπόρους με άριστη φυσική κατάσταση, σε διαδρομές για οικογενειακές βόλτες.

 

 

Με σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβαση και την παροχή ασφάλειας στους περιπατητές, συνεργεία του Δήμου Πάρου τον τελευταίο μήνα εκτελούν εργασίες συντήρησης και επισκευής στο δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του νησιού. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη συντηρηθεί τα μονοπάτια ΔΠΕ1 Παροικιά-Έλητας-Μαράθι-Κώστος-Λεύκες–Πρόδρομος, ΔΠΕ3 Λεύκες-Πηγάδος-Μαράθι (Αρχαία Λατομεία)- Μονή Λογγοβάρδας και ΔΠΕ3Α Βουνιά Λευκών-Μονή Θαψανών, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες και στις υπόλοιπες διαδρομές.

Οι εργασίες συντήρησης γίνονται με απλά μηχανικά μέσα-εργαλεία χειρός, όπως τσάπα, πριόνι χειρός, κλαδευτήρι, κασμά, αξίνα, τσουγκράνα και άλλα, και περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Διαμόρφωση και ελαφριά κλάδευση βλάστησης που φράζει τα μονοπάτια, ή τα στενεύει με τρόπο που καθιστά δύσκολη τη διέλευση των πεζοπόρων.
  • Καθαρισμός μεγάλων θάμνων και δέντρων που δημιουργούν βλάβες με το ριζικό τους σύστημα στις κατασκευές.
  • Απομάκρυνση χαλαρών λίθων εντός των διαδρόμων που δυσκολεύουν τη βάδιση.
  • Αποκατάσταση από ξερολιθιά και χωρίς χρήση οικοδομικών υλικών των κατεστραμμένων τοίχων αντιστήριξης που άπτονται της αρμοδιότητας του Δήμου Πάρου.

Επόμενο βήμα αποτελεί η συνέχιση σηματοδότησης των παραδοσιακών μονοπατιών, για την πληροφόρηση και τον προσανατολισμό των περιπατητών.

 

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι η αναγκαία η συνδρομή όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, σας καλούμε να απολαύσετε την όμορφη φύση της Πάρου, τηρώντας παράλληλα όλα τα μέτρα ασφαλείας. 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα μονοπάτια της Πάρου, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.paros.gr/el/ti-tha-kanw/en-somati/pezopories.html

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου