Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ





           ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                      Πάρος, 16 Μαρτίου 2021

               ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                             

          

                   ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ

            ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


Σε συνέχεια της ενημέρωσης που παρέχει ο Δήμος από την αρχή της πανδημίας, θέλουμε να επισημάνουμε εκ νέου ότι ο Δήμος Πάρου, δεδομένων των συνθηκών, πράττει τα μέγιστα στην προσπάθεια προάσπισης της δημόσιας υγείας για τον περιορισμό του ιού Covid-19, και αντιμετώπισης επιπλοκών από την λοίμωξη.

Με δεδομένο ωστόσο ότι αυτήν τη στιγμή η πίεση στο ΕΣΥ από τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό είναι μεγάλη, αλλά και ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν για το 2021 στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο Δήμος Πάρου, με σκοπό να θωρακίσει το νησί ακόμα περισσότερο, και να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες πρόληψης και προστασίας των πολιτών και των επισκεπτών μας,  έχει προχωρήσει ήδη στις παρακάτω ενέργειες:

-        Επιστολή στον ΕΟΔΥ για τοποθέτηση μόνιμα εγκατεστημένου κλιμακίου του ΕΟΔΥ σε συγκεκριμένο χώρο στις πύλες εισόδου της Πάρου, ώστε να διενεργεί επί τόπου έλεγχο rapid test

-        Επιστολή στον Υπουργό Υγείας με την οποία ζητείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και η Πάρος να ενταχθεί τάχιστα στο πρόγραμμα άμεσου οριζόντιου εμβολιασμού

-        Αίτημα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου

-        Επιστολή σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας με τις οποίες ζητείται επιπλέον η συνδρομή τους σε rapid test, test για τον μοριακό αναλυτή, καθώς και υγειονομικό υλικό και φάρμακα ,

-        Δωρεά περί των 400 μοριακών τεστ στο Κέντρο Υγείας είτε με ιδίους πόρους είτε μέσω της αναζήτησης χορηγιών, ενώ έχει προγραμματίσει :

-        Αγορά εκ μέρους του Δήμου μοριακών τεστ για το μηχάνημα του Κέντρου Υγείας αλλά και διαγνωστικών rapid test, για να πραγματοποιούνται δωρεάν σε όποιον πολίτη επιθυμεί, σε καθορισμένες μέρες και ώρες

-        Εκπαίδευση του νοσηλευτικό προσωπικό του Δήμου για τη διενέργεια τους

Από εκεί και πέρα ωστόσο, οφείλουμε να προβούμε σε μερικές διευκρινίσεις, τις οποίες θεωρούμε απαραίτητο να γνωρίζουν οι πολίτες, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και να μην δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις.

Μέχρι σήμερα, η Πάρος παρουσιάζει πολύ μικρή επιδημιολογική επιβάρυνση. Για μεγάλο χρονικό κατορθώσαμε να κρατήσουμε το νησί ασφαλές χωρίς κρούσματα. Σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό ευθύνης που επιδεικνύουν οι συμπολίτες μας, δίνουμε καθημερινή μάχη όλον αυτόν τον καιρό.

Από την έναρξη της πανδημίας, εξοπλίσαμε το Κέντρο Υγείας Πάρου με την αναγκαία υλικοτεχνική και ιατρική υποδομή, με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για μια ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα. Με επιστολή του από τις 06.11.2020 εξάλλου, ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κ. Χρήστος Ροϊλός εκφράζει τις ευχαριστίες του για όλες τις ενέργειές και πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, για να ενισχύσουμε τη λειτουργικότητα του Κέντρου Υγείας Πάρου και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υγειονομική θωράκιση της Πάρου έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού. Βεβαίως, δεν εγκαταλείπουμε τη βασική πολιτική μας δέσμευση για τη κατασκευή μίας μεγαλύτερης, σύγχρονης και πλήρως εξοπλισμένης προνοσοκομειακής μονάδας στο νησί μας (μικρό νοσοκομείο), για την οποία ευελπιστούμε σύντομα να είμαστε σε θέση να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις.

Στην εποχή της τεχνολογίας, που χρειαζόμαστε μετρημένες και ισχυρά εξοπλισμένες μονάδες, με αλλαγές που θα ενισχύουν τη συνεργασία των δομών για τη βελτίωση των υπηρεσιών, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικά είναι τα παραπάνω. Προφανώς, όλοι συμφωνούμε σε αύξηση μισθών, προσλήψεων, μονιμοποιήσεων, ΜΕΘ, πόρων. Και πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ. Αλλά αυτό δεν είναι πολιτική πρόταση. Επιπλέον, είναι ίσως περιττό να διευκρινίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει την ευθύνη για τη στελέχωση και για τα μισθολογικά προγράμματα των δημοσίων υπαλλήλων στον χώρο του ΕΣΥ.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η ψηφιακή πλατφόρμα, αρμοδιότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, άνοιξε στα τέλη Ιανουαρίου, και οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, η πλατφόρμα δεν ανοίγει ταυτόχρονα για όλες τις περιοχές, ούτε για όλες τις ηλικίες. Ξεκινάει από τα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα Θεσσαλονίκη, και μετά για τις χερσαίες και νησιωτικές περιοχές αναλογικά και σταδιακά για τις ηλικίες που προηγούνται.

Σε εφαρμογή των παραπάνω, για την Πάρο, η ψηφιακή πλατφόρμα για εμβολιασμό στο νησί μας, έχει ανοίξει για την ώρα μόνο για τους συμπολίτες μας άνω των 80 ετών. Αναμένεται να ανοίξει όσο περνάει ο καιρός και για τις υπόλοιπες ηλικίες. Αυτό που λέγεται ότι η πλατφόρμα στέλνει κόσμο σε άλλες περιοχές, ισχύει μόνο στη περίπτωση που ο πολίτης ζητήσει για προσωπικούς ή λόγους επιβαρυμένης υγείας να εμβολιαστεί εκτός ηλικιακής ομάδας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό για τον νησί μας.

Παράλληλα, ο Δήμος έχει ήδη ζητήσει με έγγραφο του προς τα αρμόδια σώματα ασφαλείας του νησιού, τη διενέργεια ελέγχων στον αυστηρότερο επιχειρησιακά βαθμό στους τομείς της δικαιοδοσίας τους. Πλήθος rapid test διενεργούνται από το κινητό κλιμάκιο του ΕΟΔΎ σε σταθερή βάση. Απολυμάνσεις σε δημοτικά κτήρια, κρατικές υπηρεσίες, εκκλησίες, αλλά και σε όλους σχεδόν τους δημόσιους χώρους του Δήμου με την χρήση υδροφόρων, γίνονταν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Ακόμη, σαν Δήμος όλον αυτόν τον καιρό, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα που μας έδωσε η πολιτεία σε μειώσεις και απαλλαγές τελών.

Συγχρόνως, όλο το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Πάρου, για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη λήψη μέτρων αποφυγής της διάδοσης του Κορωνοϊού Covid-19, προχώρησε στην προμήθεια ενός προκατασκευασμένου συγκροτήματος έξι (6) σχολικών αιθουσών ειδικών προδιαγραφών για το Γυμνάσιο Πάρου, ενός προκατασκευασμένου οικίσκου WC, μίας υδροφόρας-πλυστικού οχήματος 10.000 λίτρων και 10 φορητών υπολογιστών για την εξ’ αποστάσεως εργασίας των υπαλλήλων καθώς και στην πρόσληψη 26 υπαλλήλων ήτοι 1 ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, 3 ΔΕ Διοικητικού, 12 ΥΕ Εργάτες Γενικών Καθηκόντων, 5 ΥΕ Εργάτες Καθαριότητας, 2 ΥΕ Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων και 3 ΥΕ Καθαριότητας Σχολικών Κτιρίων, με σχέση ΙΔΟΧ.

Τέλος, όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι οι συναθροίσεις στις διαδηλώσεις, συνιστούν εστίες ευρείας διασποράς και ταχείας μόλυνσης που τροφοδοτούν την πανδημία, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα και με οποιοδήποτε αίτημα. Η τελευταία υποκίνηση και συμμετοχή της Λαϊκής συσπείρωσης σε αντίστοιχη συγκέντρωση, δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνονται καν αυτό που συμβαίνει, και για το οποίο  θα τους εγκαλέσει αύριο η ίδια η κοινωνία. Η αντιπολίτευση έχει τεράστια ευθύνη να ασκεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καθήκοντα της, χωρίς όμως να ωθεί στη δημιουργία υγειονομικών βομβών που θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών. Οφείλει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, και όχι να βγαίνει με το παραμικρό στον δρόμο και να κυνηγάει εχθρούς,  προωθώντας συγκεκριμένη κομματική ατζέντα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και ομοιάζοντας περισσότερο με συνδικάτο αναχρονιστών παρά με υπεύθυνη δημοτική παράταξη.

Τώρα είναι η ώρα  που απαιτείται να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει ένα πολιτικό μορατόριουμ μεταξύ των πάντων. Τώρα υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Μετά,  υπάρχει χρόνος για να αντιπαρατεθούμε για όλα τα υπόλοιπα.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο κοινό καλό, και με συνεχείς προτάσεις και πρωτοβουλίες, προασπίζουμε θεσμικά τη δημόσια υγεία.

Όσον αφορά οποιοδήποτε άλλο ζήτημα χρήζει διευκρίνισης, προφανώς και είμαστε εδώ για να τα ακούσουμε και να τα συζητήσουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με την πρόσκληση για συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων που κρίνονται αναγκαίοι.

Μπροστά στην πανδημική κρίση πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και να μην αφήσουμε μικροπολιτικά συμφέροντα να οδηγούν τις αποφάσεις μας. Στον αγώνα για την αντιμετώπιση των σκληρών από την κρίση επιπτώσεων στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε όλοι μαζί.

 

.Ο Δήμαρχος Πάρου

 Μάρκος Ι. Κωβαίος

ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΕΟΔΥ

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΤ ΠΑΡΟΥ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ 2ης ΔΥΠΕ

____________________________________

TO KEIMENO ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ

_______________________________________

Αξιότιμοι κύριοι

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής αλλά και όλων των πολιτών, σας ενημερώνω ότι:

Ο Δήμος Πάρου, είναι ένας τουριστικός Δήμος με μεγάλη επισκεψιμότητα, σημαντική οικονομική δραστηριότητα και αξιοσημείωτη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.

Δεδομένων των συνθηκών, πράττει από την έναρξη της πανδημίας τα μέγιστα στην προσπάθεια προάσπισης της δημόσιας υγείας για τον περιορισμό του ιού Covid-19, και αντιμετώπισης επιπλοκών από τη λοίμωξη. Προτεραιότητα της Δημοτικής αρχής εξάλλου, είναι να παρέχει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του νησιού να αισθάνονται ασφαλείς.

Μέχρι σήμερα, η Πάρος παρουσιάζει πολύ μικρή επιδημιολογική επιβάρυνση. Για μεγάλο χρονικό κατορθώσαμε να κρατήσουμε το νησί ασφαλή προορισμό χωρίς κρούσματα. Σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό ευθύνης που επιδεικνύουν οι συμπολίτες μας, δίνουμε καθημερινή μάχη όλον αυτόν τον καιρό.

Από την έναρξη της πανδημίας, εξοπλίσαμε το Κέντρο Υγείας Πάρου με την αναγκαία υλικοτεχνική και ιατρική υποδομή. Συγκεκριμένα, εφοδιαστήκαμε με ειδικό μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορωνοϊό, και διαμορφώσαμε  ειδικά διαμορφωμένους χώρους για μια ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια ιατρική προκειμένου να ανταποκριθούμε άμεσα σε τυχόν κρούσμα και να καλύψουμε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει.

Με δεδομένο ωστόσο ότι αυτήν τη στιγμή η πίεση στο ΕΣΥ από τις καθημερινές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό είναι μεγάλη, αλλά και ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν για το 2021 στα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνηση, έχουμε ανάγκη κάθε δυνατής βοήθειας και συμπαράστασης, για να μπορέσουμε ν’ ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες πρόληψης και προστασίας των πολιτών μας και των επισκεπτών και να θωρακίσουμε το νησί ακόμα περισσότερο. Όπως αντιλαμβάνεστε, το οικονομικό βάρος για μία τέτοια κίνηση είναι αδύνατον να καλυφθεί από ίδιους πόρους.

Η εταιρεία σας με το σύνολο των κοινωνικών της δράσεων στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο αύριο. Η αλληλεγγύη άλλωστε είναι συλλογική υπόθεση και εσείς το αποδεικνύετε με την προσφορά σας, και τη σταθερή και συνεχή συμβολή σας στον πολύ ευαίσθητο τομέα της υγείας, δίνοντας την ευκαιρία στους συνανθρώπους μας να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή και σύγχρονη φαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα

Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας σας, παρακαλούμε πολύ, να δείξετε και σε εμάς την έμπρακτη συμπαράστασή σας με μία μελλοντική ενέργεια προσφοράς, όποτε και όπως μπορείτε, εάν αυτό είναι δυνατόν φυσικά. Συγκεκριμένα, έχουμε άμεση ανάγκη για την πρόσβαση σε:

·         τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid test),

·         τεστ για τον μοριακό αναλυτή ,

·         υγειονομικό υλικό και φάρμακα  σχετικά με τον covid 19

Παρακαλούμε πολύ να ανταποκριθείτε με ευαισθησία στο αίτημά μας. Τέτοιες κινήσεις είναι δείγμα ποιότητας, ανθρωπιάς, και αποτελούν πολύτιμο στήριγμα στις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε το έργο μας προς όφελος της κοινωνίας.

Οποιαδήποτε στήριξή σας στη δύσκολη προσπάθειά μας θα είναι ευπρόσδεκτη.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, ελπίζουμε να σας έχουμε και τώρα και στο μέλλον αρωγούς δίπλα μας,

Παραμένουμε στη διάθεσή σας και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

 Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Πάρου

 Μάρκος Ι. Κωβαίος

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου