Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στις 02/06/2020


 
 Αναλυτικότερα, συζητήθηκαν και επισημάνθηκαν τα εξής:

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
Ο ρόλος του Δήμου Πάρου είναι να δημιουργεί το πλαίσιο εκείνο που ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και να προβάλει την Πάρο ως ελκυστικό και ασφαλή προορισμό.

• Ενέργειες Δήμου Πάρου για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας και την υγειονομική θωράκιση του νησιού για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Α) Η Πάρος είναι το πρώτο νησί που απέκτησε και λειτουργεί δικό του μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορωνοϊό, και είναι σε θέση εντός 45 λεπτών να εντοπίζει πιθανά κρούσματα.
Ο Δήμος Πάρου αναζητά παράλληλα στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά τη δυνατότητα προμήθειας επιπλέον αναλώσιμων υλικών (τεστ) για το μηχάνημα, ήτοι φιαλίδια (cartridges) για εξέταση Covid 19, στειλεούς και ειδικά φιαλίδια για λήψη δείγματος βιολογικού υγρού.

Β) Για τη γρήγορη αντιμετώπιση ενός περιστατικού και την αποφυγή διασποράς στην κοινότητα, το Κέντρο Υγείας Πάρου ενισχύεται με ιατρικό εξοπλισμό συνολικής αξίας άνω των  300.000 ευρώ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συσκευές παροχής υψηλής ροής μειγμάτων αέρα/οξυγόνου με ενσωματωμένο υγραντήρα και μηχανικό σύστημα δημιουργίας αρνητικής πίεσης για τη βραχυπρόθεσμη φιλοξενία ασθενών σε 2 αίθουσες εκτάκτων περιστατικών. Επίσης, διαμορφώθηκε ανεξάρτητος χώρος προληπτικής εξέτασης πιθανών κρουσμάτων, καθώς και ειδικός χώρος για την ασφαλή υποδοχή ασθενών που έχουν προσβληθεί, με την προμήθεια χειρουργικών και 3D μασκών, απολυμαντικών  κλπ.

Πρόσφατα, ο Δήμος Πάρου παρέδωσε σύγχρονο εξειδικευμένο αναισθησιολογικό εξοπλισμό που περιλάμβανε: ένα πλήρες σύστημα βιντεολαρυγγοσκοπίου απαραίτητο για την ασφαλή διασωλήνωση ασθενών, έναν ασκό ανάνηψης ενηλίκων, διπλών τοιχωμάτων και πολλαπλών χρήσεων, και μία συσκευή οξυγονοθεραπείας υψηλής ροής που αποδίδει ακριβές μείγμα Ο2, διατηρώντας  έτσι τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας στους πνεύμονες, στις ίδιες τιμές με την αυθόρμητη αναπνοή.

Γ) Ο Δήμος Πάρου μέσω του Λιμενικού Ταμείου ολοκληρώνει την κατασκευή κεντρικής μονάδας παραγωγής οξυγόνου, σε όλους τους θαλάμους φιλοξενίας ασθενών του Κέντρου υγεία, ενώ παράλληλα έχει προγραμματίσει σε αυτούς την εγκατάσταση συσκευών αρνητικής πίεσης.

Δ) Επιπλέον, ο Δήμος Πάρου, από την αρχή της πανδημίας, έχει συστήσει Συντονιστική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19 και υλοποιεί οργανωμένα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υγειονομικών δράσεων, το οποίο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εβδομαδιαίες απολυμάνσεις του Κέντρου Υγείας και συστηματική απολύμανση δημόσιων χώρων και πλατειών.

Ε) Την Πάρο επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ.Νίκος Παπαευσταθίου και ο Δ/ντης της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου κ.Χρήστος Ροϊλός, με ειδικό κλιμάκιο , το οποίο εκπαίδευσε τους διασώστες του ΕΚΑΒ αλλά και άλλους πιστοποιημένους διασώστες στο νησί, στο πρωτόκολλο και τη διαδικασία χειρισμού ενός πιθανού κρούσματος κορωνοϊού. Ειδικότερα, από τη στιγμή της μεταφοράς του ασθενή στο Κέντρο Υγείας, τη φιλοξενία του εκεί, και στη συνέχεια τη μεταφορά του, αν και εφόσον κριθεί απαραίτητο, είτε στο ξενοδοχείο αναφοράς, είτε σε νοσοκομείο αναφοράς στην Αθήνα.

ΣΤ) Ξενοδοχείο αναφοράς κρουσμάτων κορωνοϊού
Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους κατοίκους από την πανδημία και να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να υποδεχθούμε με ασφάλεια τους τουρίστες το προσεχές διάστημα.

Η δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού πιθανού κρούσματος περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, και παράλληλα  διασφαλίζει τους επαγγελματίες του νησιού ότι θα υπάρξει μια ομαλή τουριστική σεζόν.

Συγχρόνως όμως προετοιμαζόμαστε και για την περίπτωση ενός ή περισσοτέρων κρουσμάτων. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το ξενοδοχείο αναφοράς, που θα επιλεγεί από τον ΕΟΤ και στο οποίο θα φιλοξενούνται όσοι διαπιστωμένα είναι ασθενείς με COVID-19, μέχρι την πλήρη ανάρρωσή τους. Σε περίπτωση όμως που απαιτηθεί η μετακίνησή τους από το ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο στην ενδοχώρα, ο Δήμος Πάρου έχει ήδη φροντίσει για την προμήθεια ειδικών θαλάμων μεταφοράς αρνητικής πίεσης.


Ενέργειες Δήμου Πάρου για την προβολή του νησιού, την ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον Covid-19 και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους πιθανούς επισκέπτες του.

Α) Άρθρα και συνεντεύξεις Δημάρχου Πάρου σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα ο Δήμαρχος Πάρου έχει τακτική, σχεδόν καθημερινή παρουσία, σε πανελλαδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τηλεόραση-ραδιόφωνο), όπου παρουσιάζει τα μέτρα που έλαβε ο Δήμος  για να εφοδιάσει με ιατρικό και εξειδικευμένο εξοπλισμό το Κέντρο Υγείας Πάρου και τις δράσεις που ανέλαβε προκειμένου να διατηρηθεί το νησί μέχρι σήμερα χωρίς κρούσμα.

Β) Η Τουριστική Επιτροπή έχει αναλάβει την προετοιμασία διαφημιστικής υποστήριξης του προορισμού, μέσω της δημιουργίας και διαχείρισης ψηφιακού περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλες οι δράσεις της Τουριστικής Επιτροπής θα ανακοινωθούν με σχετικό Δελτίο Τύπου.


Οικονομικά Μέτρα για τη στήριξη των επαγγελματιών στη φετινή τουριστική περίοδο, τα οποία  θα έρθουν προς ψήφιση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, θα προταθεί η εφαρμογή μίας σειράς μέτρων, στο μέγιστο δυνατό βαθμό που  επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία, ήτοι :

Α) Πλήρη απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, για το χρονικό διάστημα που ίσχυαν οι περιορισμοί, για τις επιχειρήσεις που αναφέρονται στην από 20/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Β) Πλήρη απαλλαγή από το τέλος παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων για το χρονικό διάστημα που ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις που αναφέρονται στην παρ.8 της του 37 άρθρου της από 20/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Γ) Υπό προϋποθέσεις μείωση 40% του ενοικίου σε δημοτικά ακίνητα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην από 11/03/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Δ) Δυνατότητα ρύθμισης θεμάτων συμψηφισμού  με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ήδη καταβάλει τα ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.
Τα υπόλοιπα μέτρα αφορούν ρυθμίσεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), σύμφωνα με τη δυνατότητα που προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία:
1. Θα «παραχωρείται ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπόμενου στην άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιούμενων της χρήσης αυτού.»
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Πάρου, ο επιπλέον κοινόχρηστος χώρος θα παραχωρείται μόνο εφόσον προηγουμένως έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση πεζών και ΑΜΕΑ.
2. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση πρόσθετου χώρου, «με απόφαση της οικείας οικονομικής επιτροπής επέρχεται μείωση των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων και πάντως όχι άνω του πενήντα τοις εκατό (50%).»
3. Τέλος, αναφορικά με την παραχώρηση απλής χρήσης κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού και παραλίας, κατ’ εξαίρεση για το έτος 2020, προβλέπεται έκπτωση ύψους 60% στο καταβαλλόμενο αντάλλαγμα.


Δημιουργία εφαρμογής (application) για κινητά, για την ενημέρωση των επισκεπτών και κατοίκων του νησιού, αναφορικά με το Κέντρο Υγείας Πάρου και τις ιατρικές υπηρεσίες του, και με οδηγίες για τον κορωνοϊό και τα βήματα αντιμετώπισης ενός πιθανού κρούσματος.

Πρόταση: να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις που έχουν πιστοποιηθεί για τον κορωνοϊό και προσφέρουν Bonus, είτε υπό τη μορφή έκπτωσης ή προϊόντων, σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και ένστολους που θα αποφασίσουν να επισκεφθούν την Πάρο, μεμονωμένα ή με τις οικογένειές τους. Για παράδειγμα, 1 μέρα δωρεάν διαμονή στις 4 ή 5, έκπτωση επί του τιμοκαταλόγου στην εστίαση ή ένα πιάτο επιπλέον κλπ.

 Ο Δήμος Πάρου θα αναλάβει την κυκλοφορία, προώθηση και δημοσιότητα της εφαρμογής σε τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα πλοία και τις αεροπορικές εταιρείες κλπ.


Ανοικτή ομιλία στο ΕΠΑΛ Πάρου για τους τρόπους αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού από επιδημιολόγο.

Πρόταση για τη διενέργεια ενημερωτικών τηλεδιασκέψεων που θα μπορούν να αναμεταδίδονται στο ΕΠΑΛ ΠΑΡΟΥ για όσους επιχειρηματίες δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του επιχειρείν και την αντιμετώπιση της επερχόμενης ύφεσης θα συνεχιστούν, ενώ θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις συνεργασίας καθώς και μία κεντρική ομιλία προς όλους τους επιχειρηματίες ή εμπλεκόμενους με τον Τουρισμό.


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Σε δεύτερο χρόνο, και με το πέρας της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, ο Δήμος Πάρου θα αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω του Γραφείου Τουρισμού, και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και τους φορείς του Τουρισμού για:

• την υιοθέτηση κοινής ταυτότητας για τον προορισμό,
• την καταχώρηση των υποδομών του τουριστικού προϊόντος σε διαμονή, εστίαση, πολιτισμό, δραστηριότητες, συγκοινωνίες κλπ, και την αξιοποίηση τους,
• τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων,
• την καταγραφή των ειδικών μορφών τουρισμού που αναπτύσσονται στην Πάρο σήμερα, καθώς και την αξιολόγηση νέων,
• τη σύνδεση Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού και την αξιοποίηση κοινών εκδηλώσεων, με ιδιαίτερη στόχευση για φέτος τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία της ΚΔΕΠΑΠ,  του ΠΑΡΚΟΥ ΠΑΡΟΥ και των συλλόγων του νησιού,
• την αποτίμηση της συμμετοχή της Πάρου σε Εκθέσεις και  road shows,
• την πρόταση για μελλοντικές ενέργειες προβολής και δημοσιότητας,
• τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και μετεκπαίδευσης εργαζομένων στον Τουριστικό τομέα,
• την πρακτική άσκηση σπουδαστών – καταρτιζόμενων των σχολών του Υπουργείου Τουρισμού καθώς και άλλων ιδιωτικών σχολών στην Πάρο σε ευρύτερο πλαίσιο.

Πρόθεση του Δήμου Πάρου είναι να υπάρχει άμεση και διαρκής επικοινωνία με τους επαγγελματίες του Τουρισμού, καθώς και από κοινού σχεδιασμός και υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στον τουριστικό κλάδο, με σκοπό την στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στη συγκεκριμένη προσπάθεια, η συνεργασία του Δήμου και των επιχειρηματιών είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς και τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα υπάρξουν περαιτέρω σχετικές ανακοινώσεις στο μέλλον.


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ
·      Οι εκπρόσωποι των καταλυμάτων, πρότειναν ο Δήμος να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα απολυμάνσεων και καθαρισμού σε πλατείες και σε σημεία εισόδων επισκεπτών στο νησί (Λιμάνι-Αεροδρόμιο), καθώς και το πρόγραμμα συλλογής των απορριμμάτων ανά περιοχή. Στο σημείο αυτό, ενημερώθηκαν ότι σε εφαρμογή της κατά πλειοψηφίας σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, από φέτος θα ξεκινήσει και στην Παροικιά η βραδινή αποκομιδή απορριμμάτων, μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρσι με επιτυχία στη Νάουσα. Επίσης, ζήτησαν να συνταχθεί ένα πρωτόκολλο με τη διαδικασία και τα βήματα αντιμετώπισης ενός πιθανού κρούσματος κορωνοϊού, με παράλληλες οδηγίες προς τα καταλύματα διαμονής.
·      Τονίστηκε απ΄όλους τους παρευρισκόμενους η σπουδαιότητα της περαιτέρω στελέχωσης του Κέντρου Υγείας.  Στο σημείο αυτό, ενημερώθηκαν για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία γιατροί, νοσηλευτές και καθαρίστριες θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις προκειμένου να μεταταχθούν στο Κέντρο Υγείας Πάρου.
·      Ο εκπρόσωπος των πρακτόρων ενημέρωσε για τη μείωση της τιμής στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους επιβάτες (κυμαινόμενου ύψους 15-18%), καθώς και για το γεγονός ότι τα πλοία έχουν παρατείνει την παραμονή τους στα λιμάνια προκειμένου να μην συνωστίζονται οι επιβάτες κατά την είσοδό και έξοδό τους από αυτά. Επιπλέον, τα πλοία ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία για την υποδοχή και φιλοξενία των επιβατών για την οποία έχουν λάβει σχετική πιστοποίηση (με συγκεκριμένη αναφορά στα πλοία της Attica Group). Προτάθηκε από τους συμμετέχοντες, να ζητηθεί από την BLUE STAR να επιμεληθεί ένα βίντεο που δείχνει πως θα ταξιδεύει ο επιβάτης στο πλοίο, τις προφυλάξεις που θα πρέπει να παίρνει καθώς και ποιόν θα ειδοποιεί σε περίπτωση ανάγκης.
·      Ο εκπρόσωπος των ΚΤΕΛ ενημέρωσε για τις απολυμάνσεις που πραγματοποιούνται στα λεωφορεία με τη λήξη της βάρδιας καθώς και για τις διαφοροποιήσεις στη λειτουργία τους ανάλογα το κοινό που μεταφέρουν (π.χ. μαθητές). Επίσης, ενημέρωσε για την τοποθέτηση επίσημων στάσεων των ΚΤΕΛ σε όλη την Πάρο, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και μετά από σχετική αδειοδότηση της Περιφέρειας, αλλά και για την επέκταση της δημοτικής συγκοινωνίας κατά τις απογευματινές ώρες για την περίοδο από 15.09 έως 15.06.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου