Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΑΡΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ & ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ





Η ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4039/2012 & Ν.4235/2014) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων» προβλέπει  τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων καθώς και τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που αντιστοιχούν στην μή τήρηση αυτών των υποχρεώσεων.

Με την παρούσα Εγκύκλιο, ο Δήμος Πάρου, επιθυμεί να υπενθυμίσει σε όλους τους κατοίκους του νησιού που έχουν ζώα  ότι:

·         Απαγορεύεται να αφήνουν τα ζώα τους να γυρίζουν ελεύθερα/αδέσποτα.
·         Απαγορεύεται να τα εγκαταλείπουν επειδή τα βαρέθηκαν, έφυγαν ή δεν μπορούν να τα φροντίζουν άλλο.
·         Απαγορεύεται  να πετάνε τα νεογέννητα κουτάβια και γατιά σαν άψυχα απορρίμματα.
·         Απαγορεύεται να έχουν τα σκυλιά τους δεμένα με αλυσίδα ή σχοινί ή να τα αφήνουν σε μπαλκόνια και αυλές μόνα τους.
·         Οφείλουν να ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ τα ζώα τους εφόσον δεν έχουν σε ποιόν να διαθέσουν στη συνέχεια τα νεογέννητα.
·         Οφείλουν να προσφέρουν στα ζώα τους άνετο και ασφαλή χώρο διαβίωσης, προστατευμένο από το κρύο, τη βροχή αλλά και από τη ζέστη το καλοκαίρι.
·         Οφείλουν να τα «τσιπάρουν» (ηλεκτρονική σήμανση) για να αποδεικνύεται η ιδιοκτησία τους και να διατηρούν οπωσδήποτε γι αυτά βιβλιάριο υγείας.
·         Οφείλουν να φροντίζουν για την καλή τους υγεία, να τα φροντίζουν και να τα αγαπούν, διαθέτοντας πάντα επαρκή τροφή και νερό στον χώρο που αυτά  ζουν.
·         Αυτοί οι οποίοι ταΐζουν γάτες σε διάφορες γειτονιές του νησιού, θα πρέπει να τις ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ, σε συνεργασία με τις Φιλοζωϊκές Οργανώσεις, για να μην πολλαπλασιάζονται περαιτέρω.
·         ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΤΟΥΡΩΜΑ στα παραγωγικά ζώα (π.χ.μοσχάρια, αγελάδες, πρόβατα, κατσίκια). Αυτά, πρέπει να ζούν και να βόσκουν σε περιφραγμένους χώρους ή υπό επιτήρηση, ενώ οι ιδιοκτήτες τους οφείλουν να τους εξασφαλίζουν ασφαλή και υγιή διαβίωση, προστατεύοντάς τα από το κρύο και τη ζέστη και διαθέτοντάς τους πάντα  καθαρό νερό και τροφή.

Σημειώνεται επίσης, ότι με την παρέμβαση της Αστυνομίας, κάτοικοι της Πάρου που παραπέμθηκαν στον Εισαγγελέα Σύρου με την κατηγορία της κακοποίησης ζώων, υπέστησαν τις από τον Νόμο προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις  (φυλάκιση και χρηματικά πρόστιμα / βλ.Συνημ.)




Διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012
και όπως τροποποιήθηκε με τον Ν 4235/2014

 
          ΠΑΡΑΒΑΣΗ                                                                                        ΠΡΟΣΤΙΜΟ
Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης (μικροτσιπ) και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου
300 ευρώ
Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζώου ή της κτηνιατρικής εξέτασης του ζώου, μη εφαρμογή κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισης ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ύπαρξής του.
500 ευρώ
Εγκατάλειψη του ζώου και αποφυγή στείρωσης εφόσον δεν επιθυμεί ο κηδεμόνας τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων         

300 ευρώ
Απουσία αντιλυσσικού εμβολιασμού, μη τοποθέτηση της μεταλλικής κονκάρδας εμβολιασμού ή παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα ζώου
100 ευρώ
Παράλειψη τήρησης των κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή πρόκληση ζημιάς από σκύλο ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου
300 ευρώ
Μη κατοχή ενημερωμένου διαβατηρίου/βιβλιαρίου υγείας του σκύλου, ή ενημερωμένου σε κάθε αλλαγή ιδιοκτήτη ή του κυνηγετικού σκύλου σε οποιαδήποτε μετακίνηση του ζώου
300 ευρώ
Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, ή πώληση, εμπορία και παρουσίαση-διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού ή φωτογραφικού στα οποία απεικονίζεται πράξη βίας εναντίον ζώου
30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό ξεχωριστά
Εκτροφή, αναπαραγωγή ή πώληση ζώων συντροφιάς για εμπορικούς σκοπούς χωρίς άδεια
3.000 ευρώ
Εκτροφή περισσότερων από δύο θηλυκών σκύλων αναπαραγωγής ή θηλυκών σκύλων με περισσότερους από δύο τοκετούς ανά έτος χωρίς άδεια εκτροφής
1.000 ευρώ για το πρώτο ζώο με προσαύξηση κατά 10% για κάθε επόμενο
Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα
300 ευρώ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου