Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Συνέντευξη Δημάρχου Πάρου Μάρκου Κωβαίου στο ΗΧΩ Fm για τα έργα σε εξέλιξη του ΟΤΕ



Echo Fm - Kovaios, 03/08/2017




Πάρος, 03/08/2017: Συνέντευξη Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου στο ΗΧΩ Fm για την εξέλιξη των έργων του ΟΤΕ στην Πάρο, και άλλα επίκαιρα θέματα.

1. ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΓΩΝ ΟΤΕ



Αυτό που κάνει ο ΟΤΕ σήμερα και για το οποίο πήρε απόφαση το Δημοτικό μας Συμβούλιο (αρ.απ.39/2017) είναι πάρα πολύ σπουδαίο για το νησί της Πάρου. Όλοι μας θέλουμε να αποκτήσουμε γρήγορο internet καθώς η λειτουργία των επιχειρήσεων, η εκπαίδευση των παιδιών και πολλά άλλα εξαρτώνται από το διαδίκτυο. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, ο ΟΤΕ θα προσφέρει πολύ γρήγορο Internet VDLS έως 100 MBps και αναβαθμισμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες. Η αναβάθμιση αυτή δε γίνεται παντού στον Ελλαδικό χώρο. Το νησί μας μεταξύ λίγων άλλων δήμων επιλέχθηκε για την πιλοτική τοποθέτηση οπτικών ινών, η οποία σε πρώτη φάση θα γίνει στην Παροικιά, Πούντα, Αγκαιριά και Αλυκή, και βέβαια με υπόσχεση από τον ΟΤΕ ότι θα επεκταθεί αυτή η παροχή σε όλο το νησί στο μέλλον.
Το αίτημα του ΟΤΕ έγινε στις αρχές του χρόνου και το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε θετική απόφαση στις 21 Φεβρουαρίου, μέσα στην οποία αναφέρονται οι περιοχές που θα γίνουν οι εργασίες, πως θα γίνουν, πως θα μπουν οι καμπίνες, και υπήρχε χρονοδιάγραμμα 4 μηνών για την αποπεράτωση των εργασιών. Υπήρξε όμως καθυστέρηση λόγω της απαιτούμενης αδειοδότησης από την αρχαιολογική υπηρεσία, και ο ΟΤΕ ενημέρωσε με έγγραφο του μόλις στις 07/04 το Δήμο Πάρου για την έναρξη των εργασιών. Σήμερα οι εργασίες βρίσκονται σε ακόμα σε εξέλιξη και με επιστολή του ο Δήμαρχος Πάρου, ζήτησε την άμεση διακοπή των χωματουργικών εργασιών που εκτελούνται στο δημοτικό οδικό δίκτυο μέχρι τέλους της τουριστικής περιόδου, λόγω του ότι υπάρχει αυξημένη προσέλευση επισκεπτών στο νησί και οι συγκεκριμένες εργασίες δημιουργούν ρύπανση από τα υλικά, ηχητική επιβάρυνση και προβλήματα κυκλοφορίας.
Ο ΟΤΕ με το υπ'αρ. 52/676/03-08-2017 έγγραφό του, ενημέρωσε τον Δήμο Πάρου ότι στις 07/08/2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διάνοιξης μικροτάφρου (Μ/Τ) επί του δημοτικού οδικού δικτύου και στη συνέχεια οι εργασίες θα διακοπούν έως τις 22/08/2017, που θα αρχίσουν εκ νέου και θα αφορούν ανίχνευση και εμπλουτισμό υφιστάμενων σωληνώσεων, κατασκευή φρεατίων και τοποθέτηση καμπινών. Το διάστημα της διακοπής των εργασιών, οι ανοιχτές λακούβες θα καλυφθούν για τη ασφάλεια των πολιτών, όπως απαιτεί η νομοθεσία.
Ο Δήμος Πάρου επαγρυπνεί και περιφρουρεί το νησί και θα επανέλθει σε περίπτωση που αφήσει κάτι σε εκκρεμότητα ο ΟΤΕ, καθώς προτεραιότητα του παραμένει η διαφύλαξη του τουριστικού του προϊόντος, η ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών της Πάρου, η ρύπανση κλπ.

2. ΔΡΟΜΟΣ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ
Είναι ένα ιδιαίτερα σημείο, παλαιό ποτάμι εντός οικισμού που έγινε δρόμο και για το λόγο αυτό χαλάει γρηγορότερα και έχουν δημιουργηθεί πολλές λακκούβες λόγω των απότομων βροχοπτώσεων που είχαμε φέτος. Ο Δήμος, με δικό του συνεργείο και τη Τεχνική του Υπηρεσία,  θα καταβάλει άμεσα κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών, παρόλο που τα οικονομικά του είναι περιορισμένα και που το διάστημα αυτό σύσσωμη η Τεχνική Υπηρεσία του δουλεύει στο ΕΠΑλ για να τελειώσει ένα καταπληκτικό θέατρο που θα είναι στολίδι για το νησί μας, 314 θέσεων, με κλιματισμό, με φουαγιέ  και με δυνατότητα πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Γίνεται αγώνας δρόμου για να προλάβουμε το Φεστιβάλ των θεάτρων τον Οκτώβριο, ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στο οποίο θα συμμετέχουν θίασοι από όλο το Αιγαίο και θα επισκεφτούν την Πάρο γύρω στα 1500 άτομα.
Προέχει όμως η ασφάλεια του πολίτη, για αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ιεράρχηση των αναγκών μας, να διαχειριζόμαστε τα χρήματα και τους πόρους που διαθέτουμε και να κάνουμε μία σωστή  αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να κάνουμε έργα χωρίς να παίρνουμε δάνεια όπως άλλοι Δήμοι. Παλιά ο Δήμος είχε στη διάθεσή του περίπου € 1,200,000 εκ. για ασφαλτοστρώσεις- τσιμεντροστρώσεις ενώ σήμερα έχουμε  μόλις 24-€ 25,000.
Μετά από  αίτημά μας προς την Περιφέρεια, μας διέθεσαν δύο παλέτες πίσσα την οποία διαθέσαμε για τη κάλυψη λακκουβών στους κεντρικούς οδικούς άξονες που ανήκουν στη δικαιοδοσία της, προκειμένου να βοηθήσουμε και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

3. ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ
Η τουριστική κίνηση έχει αύξηση 275% μέσω της αεροπορικής σύνδεσης και 12% μέσω της ακτοπλοικής. Η Πάρος συνδέεται αεροπορικά φέτος και με το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη και το εξωτερικό. Ήρθε σε όλη την Ελλάδα κόσμος αλλά η διαφορά της αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας είναι πολλαπλάσια από το μέσο όρο της Ελλάδος.
Δεν έχει κλείσει η σαιζόν για να ξέρουμε το όφελος από την άφιξη όλων αυτών των επισκεπτών αλλά σίγουρα δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της αύξησης του τουριστικού ρεύματος σε πληθυσμό με τη χρηματική απολαβή.
Εν μέσω μίας οικονομικής πρωτόγνωρης κρίσης παγκοσμίως, ο επισκέπτης θέλει  να περάσει καλά με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Εμείς είμαστε ένα νησί για όλα τα βαλάντια, με καλή ποιότητα και καλούς επιχειρηματίες. Υπάρχουν μαγαζιά που είναι κοσμοπολίτικα και προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες. αλλά συγχρόνως υπάρχουν και μαγαζιά για χαμηλότερους προϋπολογισμούς είτε γιατί είναι οικογενειακά είτε γιατί έχουν τα δικά τους προϊόντα. Το νησί μας έχει τα πάντα. Μπορείς στα 10 λεπτά να πας παντού και να απολαύσεις το καλύτερο με ότι τιμή θελήσεις.
Ο πρώτος στόχος μας για του χρόνου είναι να αυξηθεί η τουριστική περίοδος. Να συντονιστούμε όλοι μαζί, Δήμος, φορείς και επαγγελματίες και να προσφέρουμε ελκυστικά πακέτα, καθώς έχουμε τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, που μας επιτρέπουν να έχουμε τουρισμό από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Και πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, καθώς το ταξιδιωτικό πακέτο ξεκινά από την επιλογή του μεταφορικού μέσου που θα φέρει τον τουρίστα στην Πάρο ώς και τη τελευταία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο νησί. Εμείς θα το διεκδικήσουμε και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε με όραμα και στρατηγική να πάρουμε  ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής αύξησης.

4. ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ο Δήμος, οι φορείς και όλοι οι επαγγελματίες κάναμε τρομερές προσπάθειες για να έρθει κόσμος στο νησί μας. Δουλέψαμε μαζί για το νέο αεροδρόμιο και διαφημίσαμε ο καθένας μας και όλοι μαζί το ξεχωριστό τουριστικό μας προϊόν. Ο κόσμος ήρθε και πρέπει να τον ευχαριστήσουμε, και για να τον ευχαριστήσουμε πρέπει να έχουμε ως γνώμονα τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας και τη προστασία της εικόνας του νησιού μας. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να σεβαστούμε το δημόσιο κοινόχρηστο χώρο, που απαιτείται για να περπατήσει ο επισκέπτης, να περάσει μία μητέρα με καροτσάκι ή να έχει πρόσβαση ένα άτομο με ειδικές ανάγκες.
Έχουμε δύο άτομα προσωπικό, παρόλαυτά ελέγχους κάνουμε, βάζουμε και πρόστιμα όμως με τη καταστολή, δε λύνεται το πρόβλημα. Πρέπει να σεβαστούμε όλοι μαζί το νησί και ως Δήμος να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

5. ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Είναι μία κίνηση πρωτοπόρα που ευελπιστώ να συμβάλει ώστε να μπει μία τάξη στο συγκεκριμένο χώρο στάθμευσης. Το παρκόμετρο λειτουργεί, έχει μπει το λογισμικό του και, όσοι συμπατριώτες μας θέλουν μπορούν να πληρώσουν, να πάρουν το χαρτάκι τους κτλ. Βάλαμε χαρτιά σε όλα τα αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα εκεί για να τους ενημερώσουμε ότι λειτουργεί το παρκόμετρο και να τους προειδοποιήσουμε ότι ξεκινάνε οι έλεγχοι της αστυνομίας. Επίσης έχουμε ζητήσει από την εταιρεία να μας στείλει οδηγίες για να τις κοινοποιήσουμε στον κόσμο ώστε να ξέρει πως να το χρησιμοποιήσει.

6. ΝΕΟΣ ΑΜΙΣΘΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο κος ΛΑΒΔΑΣ
Η δυνατότητα του Δήμου είναι μόνο για δύο έμμισθους συμβούλους. Παραμένουμε όμως ανοικτοί σε όποιον θέλει και νομίζει ότι μπορεί να προσφέρει στο τόπο, με τις γνώσεις του και τον χρόνο του, γιατί θέλουμε να πετύχουμε, έχουμε τη δυνατότητα και δουλεύουμε για αυτό.
Εμένα δε με νοιάζει ποιάς χρωματικής απόχρωσης είναι ο καθένας, το έχω αποδείξει έμπρακτα και με τη τοποθέτηση του κ. Λάβδα αν θέλετε. Θέλουμε ανθρώπους που μπορούν να σταθούν δίπλα στα προβλήματα του πολίτη και όχι σε εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου