Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Δελτίο Τύπου Ανεμόμυλος Παροικίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Πάρος, 15 Φεβρουαρίου 2017
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                             
   ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ                                                                                                                                   
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  
                                                                                                      

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εργασίες συντήρησης Παραδοσιακού Ανεμόμυλου Λιμένος Παροικίας
Στις 29/12/2016 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου και της εταιρεία "ERGO-LAND ΕΠΕ"  με αρ. πρωτ.1470/29-12-2016, ύψους 24,921,19€  για το έργο "ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΡΟΥ".
Ο ανεμόμυλος που δεσπόζει στο κεντρικό λιμάνι της Πάρου, αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς του νησιού, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της, τουριστικό αξιοθέατο που η ομορφιά του  κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από χιλιάδες φωτογραφίες και καρτ- ποστάλ.

Τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί φθορές λόγω παλαιότητας, και οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεσθούν θα εξασφαλίσουν τη διατήρησή του,  την επιβράδυνση της φθοράς του και την αποκατάσταση της μορφής του. Αναλυτικά οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν είναι:
  • Καθαίρεση των κατεστραμμένων πανιών, των συρματόσχοινων των αντένων, της φυτικής κάλυψης της στέγης καθώς και της μεταλλικής βάσης στήριξης.
  • Υγρομόνωση της υπάρχουσας στέγης με ασφαλτόπανο.
  • Τοποθέτηση ανοξείδωτης βάσης στήριξης της νέας φυτικής κάλυψης από βούρλα της στέγης που πριν την τοποθέτηση τους θα βαφτούν με σιλικονούχο διαφανές βερνικόχρωμα.
  • Τοποθέτηση νέας ανοξείδωτης βάσης στήριξης του κεντρικού άξονα του ανεμόμυλου καθώς και των αντενών.
  • Τοποθέτηση ανοξείδωτων καλυμμάτων έξω άκρου αντένας, κουδούνι και επανατοποθέτηση των συρματόσχοινων.
  • Συντήρηση των χρωμάτων στον εξωτερικό εξοπλισμό του ανεμόμυλου (αρματωσιά), του κτιρίου εσωτερικά και εξωτερικά καθώς και των κουφωμάτων. 
  • Τοποθέτηση νέων πανιών στον ανεμόμυλο.
 Ο Δήμος Πάρου οφείλει να διατηρεί κάθε πολιτιστικό αγαθό του νησιού με ιστορική, καλλιτεχνική, αισθητική ή θρησκευτική αξία και με έναυσμα την αναστήλωση του ανεμόμυλου, θα καταβάλει κάθε απαραίτητη προσπάθεια για την ανάδειξη και άλλων ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων του νησιού της Πάρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου